Elementy 0
Święto Dziękczynienia Thanksgiving Day obraz Norman Rockwell Freedom From Want

CO AMERYKANIE JEDZĄ W ŚWIĘTO DZIĘKCZYNIENIA?

20.11.2021

Święto Dziękczynienia, Thanksgiving Day, to najbardziej amerykańskie ze wszystkich świąt. Jak z polską Wigilią, wiąże się z nim wiele zwyczajów i tradycji. I tak jak w Polsce, ważną rolę odgrywa tego dnia jedzenie.

Święto Dziękczynienia jest obchodzone w Kanadzie w drugi poniedziałek października, a w USA – w czwarty czwartek listopada. Spędza się je w gronie rodziny i znajomych. To pretekst do wspólnego biesiadowania i spędzania czasu na zabawach i grach – tak wspominał Święto Dziękczynienia nasz autor Christopher Siemieński, który się urodził i wychował w Kanadzie.

Święto Dziękczynienia ma swoich wielbicieli także w Polsce. My zachęcamy do celebrowania tego dnia przy lekturze książek, których akcja dzieje się w Stanach Zjednoczonych. Szczególnie polecamy najnowsze premiery wydawnictwa Poradnia K.

Thriller polityczny Stan terroru autorstwa 67. sekretarz stanu Hillary Clinton i kanadyjskiej pisarki Louise Penny zaczyna się od serii ataków terrorystycznych, które wstrząsają światem. Nowo powołana sekretarz stanu (sic!) szybko zdaje sobie sprawę, że była to od początku starannie zaplanowana intryga. By stawić czoła niebezpieczeństwu, musi błyskawicznie powołać zdolny do działania zespół zaufanych specjalistów…

Romantyczna opowieść Miłość na święta Christiny Lauren to przepełniona magią, ciepłem i humorem książka o mocy życzeń, poszukiwaniu miłości i swojego miejsca w świecie. Jej akcja rozgrywa się co prawda w święta Bożego Narodzenia, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by Jingle Bells nucić już od Thanksgiving Day.

Tradycyjne potrawy na Dzień Dziękczynienia

Znamy to doskonale z filmów. Z okazji Święta Dziękczynienia Amerykanie przemierzają cały kraj, by w gronie najbliższych zjeść pieczonego indyka (zazwyczaj ogromnego), nadziewanego mieszanką na bazie chleba. Podaje się go z sosem żurawinowym, puree ze słodkich ziemniaków z sosem pieczeniowym (gravy). Do tego pieczone warzywa: kukurydza, brukselka, zielona fasolka i marchew. Jedzenie popija się lemoniadą lub mrożoną herbatą, a toasty wznosi cydrem bądź ponczem.

Na deser jada się tartę dyniową lub brownie. Najpopularniejszym ciastem tego dnia jest jednak tarta z pekanami. Pierwsze przepisy na pecan pie pochodzą z XIX wieku. To tradycyjny przysmak z Południa USA. Jego najważniejszym składnikiem są orzechy pekan i złoty syrop (można go kupić lub przyrządzić własnoręcznie) albo syrop kukurydziany.  

Pecan pie – narodowy deser na Święto Dziękczynienia

Czym szarlotka dla Polaków, tym jest tarta z pekanami (pekan pie) dla Amerykanów. Jest niezwykłe słodka, ale ma swoich wiernych wyznawców, którzy tak, jak autor dwóch tomów przygód inspektor Parmy, Christopher Siemieński, nie wyobrażają sobie bez tego ciasta Święta Dziękczynienia. W redakcji wydawnictwa Poradnia K też je lubimy i mamy swój wypróbowany przepis. Oto on.

Ciasto
1 i ¼ szklanki mąki pszennej
120 g zimnego masła
2-3 łyżki zimnej wody
sól
Masa
300 g orzechów pekan
100 g masła
1 i 1/4 szklanki cukru trzcinowego
3 jajka
¾ szklanki złotego syropu (golden syrup), ew. sztucznego miodu
2 łyżeczki esencji waniliowej
ew. nieco startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie. Zimne masło siekamy razem z mąką, solą i wodą. Szybko zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.  
Potem rozwałkowujemy ciasto i wyklejamy nim formę o średnicy 20-22 cm. Spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy formę na pół godziny do lodówki.
W tym czasie w garnczku roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy aż się cały rozpuści, a masa będzie gładka. Zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszając, dodajemy: golden syrup, wanilię i jeśli ktoś lubi – skórkę pomarańczową, a na końcu roztrzepane jajka.
Pieczenie. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy formę z lodówki, rozkładamy na spodzie ciasta pekany i zalewamy masą. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy aż masa się zetnie, trwa to zazwyczaj do godziny. Uważamy, by wierzch ciasta się za bardzo nie spiekł.

Ciasto podajemy samo, z lodami lub bitą śmietaną. I gorzką herbatą. 😊 

Możemy się nim delektować razem z dziećmi przy wspólnej lekturze przygód inspektor Parmy i jej asystenta Szperka. Enjoy!

Na zdjęciu: obraz Normana Rockwella Freedom from Want [Wolność od pragnienia], znany także jako Thanksgiving Day [Święto Dziękczynienia]. Źródło: Wiki Commons

Zobacz inne
JAK SIĘ ROZGRZAĆ ZIMĄ? JEDZMY RAMEN!

JAK SIĘ ROZGRZAĆ ZIMĄ? JEDZMY RAMEN!

Polacy kochają zupy, szczególnie zimą. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę, przyjaciół i znajomych, ugotujcie modny ramen. To prostsze i łatwiejsze niż się wydaje!

Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0