Elementy 0

WIELKANOC JAK Z JAŚMINOWEJ SAGI. PRZEPISY NA BABY, PLACKI I MAZURKI

22.03.2022

W każdej rodzinie był kiedyś podniszczony gruby zeszyt z przepisami gromadzonymi przez kolejne pokolenia. Sprawdziliśmy w redakcji i – ufff, nadal je mamy. Z zaprzyjaźnioną grupą Fani twórczości Anny Sakowicz (zapraszamy do grupy wszystkich, którzy zaprzyjaźnili się z siostrami Jaśmińskimi) podzieliliśmy się z Wami sprawdzonymi przepisami na wielkanocne baby i mazurki.

Macie pomysły, czym zająć dzieci? Między zdobieniem jajek i dekorowaniem mazurków, polecamy nasze kolorowanki, gry i zabawy.

To do roboty… Najpierw pieczemy, a potem oddajemy się błogiemu lenistwu przy lekturze ulubionych książek. Polecamy wszystkie trzy części Jaśminowej Sagi Anny SakowiczCzas grzechu, Czas gniewu, Czas goryczy.

Ciasto Beaty drożdżowe z kruszonką

Składniki:
*300 g mąki pszennej
*1,5 łyżeczki drożdży suchych (6 g) lub 12 g drożdży świeżych
*125 ml letniego mleka (pół szklanki)
*1 jajko
*50 g roztopionego i przestudzonego masła
*45 g drobnego cukru
*1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo: *1 jajko, do posmarowania placka
Wykonanie: Jeśli używamy świeżych drożdży, to najpierw robimy rozczyn: *12 g drożdży świeżych, *1 łyżka cukru, *1/4 szklanki letniego mleka, *3 łyżki mąki pszennej. Do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem. Zalać letnim mlekiem (nie gorącym!). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać mąkę, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-30 minut.

Drożdże suche lub rozczyn mieszamy z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy (można w malakserze), pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem lnianym, pozostawiamy do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie ciasto ponownie lekko i szybko wyrabiamy, wkładamy do głębokiej keksówki 13 x 27 cm (lub dwóch mniejszych). Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub oprószamy mąką pszenną. Ciasto ponownie przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 30-40 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką: *50 g miękkiego masła, *10 płaskich łyżek mąki, *4 łyżki cukru, *opakowanie cukru wanilinowego 8 g. Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra, dodajemy mąki, jeśli sucha – masła). Ciasto pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe Bożeny

Składniki:
*100 g masła
*80 g cukru
*1 jajko
*100g mąki pszennej
*sok z połowy cytryny
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie: Miękkie masło zmiksować z cukrem, dodać jajko i nadal miksować. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Włożyć do foremek i piec w temp. 160°C około 25 minut lub do suchego patyczka.

Błyskawiczna babka Renaty łyżką mieszana

Składniki:
*2 szklanki mąki
*1 łyżeczka sody
*1 łyżka kakao
*3/4 szklanki cukru
*1 szklanka wody mineralnej gazowanej
*1/2 szklanki oleju
*2 jajka
*4 łyżki dżemu

Wykonanie: Mąkę, kakao i sodę przesiać, dodać cukier, jajka, wodę i olej i mieszać łyżką. Można też rózgą, bo nawet lepiej to wychodzi. Na koniec dodajemy garstkę pokruszonych orzechów włoskich. Wymieszać. Przelać do natłuszczonej i posypanej bułką lub mąką formy na babkę i piec w temp. 190oC przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Po wyjęciu z formy można polać czekoladą i posypać orzechami.

A czy wiecie, że marcepan jest ulubionym deserem gdańszczan? Polecamy sprawdzony przepis na babę marcepanową. Zobaczcie, jaka pyszna! 

Pascha Aleksandry

Składniki:
*6 jajek
*litr śmietany 18%
*litr tłustego świeżego mleka (nie UHT)
*250 g masła
*szklanka cukru pudru
*1,5 szklanki ulubionych bakalii

Wykonanie: Jajka ubić ze śmietaną. Zagotować mleko, nie studzić, na małym ogniu wlewać do mleka powoli masę jajeczną, cały czas mieszając i potem gotować jeszcze 5 minut – tak długo aż ser się oddzieli od serwatki, ale nie przegotować (bo ser będzie suchy).
Spory durszlak wykładamy gazą, ewentualnie pieluchą tetrową, i na to wylewamy miksturę. Przykrywamy też gazą od góry i zostawiamy do obcieknięcia. W durszlaku musi zostać sam twarożek.
Ucieramy masło z cukrem pudrem, a potem powoli mieszamy z twarożkiem. Dosypujemy bakalie.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej zwilżoną gazą (można użyć tej co poprzednio). Dobrze jest obciążyć czymś paschę, przykryć płaską pokrywką, deseczką, talerzem i na wierzch postawić np. słoik z wodą.
Wkładamy na kilka godzin do lodówki, można na całą noc.

Mazurek piaskowy Ewy

Składniki:
*20 dkg masła
*20 dkg bardzo drobnego cukru (ale nie pudru)
*4 całe jaja
*20 dkg mąki podsuszonej na suchej patelni
*zapach lub otarta skórka z cytryny

Wykonanie: masło utrzeć na śmietanę, potem, nadal ucierając, dodawać po jednym jajku oraz mąkę i cukier małymi porcyjkami. Utarte ciasto przekładamy – na grubość palca – na blaszkę wyłożoną posmarowanym masłem papierem. Piec na złoto, około 35 minut w 180oC.

Sernik gotowany

Sernik gotowany Lucyny

Składniki:
*1 kg twarogu
*1 szklanka cukru pudru
*4 żółtka
*1/3 kostki masła roślinnego
*2 budynie śmietankowe
*2/3 szklanki mleka
*herbatniki

Wykonanie: Twaróg, żółtka i cukier puder wymieszać w misce. W garnku rozpuścić tłuszcz wraz z 1/3 szklanki mleka, dodać twaróg z żółtkami i cukrem, zagotować na małym ogniu. Budynie rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do garnka z twarogiem, zagotować dokładnie mieszając. Wyłożyć na blachę pokrytą herbatnikami. Na górę też dać herbatniki i polewę czekoladową.

Dlaczego pisanie sagi przypomina ukłądanie puzzli? Zapytaliśmy o to autorkę, Anie Sakowicz. Zobaczcie, co nam powiedziała.

Jeśli kochacie stare przepisy i slow life, to polecamy Wam (nie tylko) od święta lekturę Małych kobietek Louisy May Alcott.

W podobnym terminie jak chrześcijańska Wielkanoc, w marcu lub kwietniu, przypada Pesach. Trwa siedem lub osiem dni, w 2022 roku od 15 do 23 kwietnia. Pesach, zw. też Paschą, Świętem Wiosny lub Świętem Wolności, upamiętnia wydarzenia z XIII w p.n.e., kiedy po serii dziesięciu plag zesłanych na Egipcjan Żydzi pod wodzą Mojżesza wyszli z ziemi egipskiej, domu niewoli, i przekroczywszy w cudowny sposób Morze Czerwone, dotarli do ziemi Kanaan. Wiele miejsca religijnym tradycjom w swojej rodzinie poświęciła Deborah Feldman w autobiograficznej opowieści Unorthodox.

Zobacz inne
Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0