Elementy 0

JAK SIĘ ROZGRZAĆ ZIMĄ? JEDZMY RAMEN!

20.11.2021

Polacy kochają zupy, szczególnie zimą. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę, przyjaciół i znajomych, ugotujcie modny ramen. To prostsze i łatwiejsze niż się wydaje!

Ramen stał się synonimem japońskiej zupy z oryginalnymi dodatkami (ramen to po japońsku makaron).

Dobry ramen, czyli jaki?

Dla każdego dobry ramen znaczy coś innego. Niektórzy lubią wyraźne, nieco agresywne smaki, a inni wolą subtelną elegancję. Są wersje zupy ostre, a także delikatne. Nie ma żadnych ograniczeń. Dobry ramen to po prostu dobry ramen.

Dzięki książce kucharskiej Ramen w domu przyrządzenie tego popularnego japońskiego dania okaże się prostsze niż myślicie. W redakcji wypróbowaliśmy (prawie) wszystkie przepisy Briana MacDuckstona. Shio ramen z zielonymi warzywami, wegański hiyashi chuka, chashumen z boczkiem, miso ramen czy ramen tonkotsu nie mają już przed nami tajemnic.

Jak w domu zrobić ramen? Lista składników na ramen

– Przygotowanie idealnego ramenu to spory wyczyn. Jednak autor książki, specjalista w swojej dziedzinie, usuwa wszystkie przeszkody na drodze do prawdziwie japońskiej wersji tego dania. Adaptując klasyczne przepisy na stoły Ramen w domu daje wszystkim proste recepty na autentyczne i kreatywne dania – przekonują redaktorzy Kuchnia +. – To najłatwiejszy sposób dla domowych szefów kuchni, by cieszyć się prawdziwym i niebiańskim smakiem ramenu, bez wysiłku i nadmiernych starań.

Jeśli chcecie we własnym domu zrobić prawdziwy ramen, musicie zgromadzić podstawowe składniki. Znajdziecie je w sklepach z żywnością orientalną i w delikatesach online. Wiele z nich można przechowywać miesiące, a nawet lata. Oto lista:

  • Suszone grzyby shiitake. Działają cuda, nadając smak umami wywarom.
  • Suszone krewetki/suszone ryby. To popularne składniki w kuchni azjatyckiej.
  • Płatki chili. Dodają ostrości delikatnym smakom kuchni japońskiej.
  • Katsuobushi. To suszone płatki bonito, czyli tuńczyka pasiastego. W połączeniu z konbu tworzą intensywny smak umami.
  • Konbu (wodorosty). Jeden z podstawowych składników japońskiego wywaru dashi.
  • Mirin. Słodka sake, którą dodaje się do wielu dań japońskiej kuchni. Droższe wersje tego alkoholu pije się jak sherry.
  • Miso. Pasta z fermentowanej soi z solą, czasem z dodatkiem ziaren zbóż. Używa się jej do marynat do ryb i mięs oraz do przyprawiania zup i sosów.
  • Nori. Nadają daniu morski posmak.
  • Sake. Japoński alkohol z ryżu. Do gotowania używajcie tańszych gatunków.

– Uwielbiam ramen. Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam go w Japonii, zakochałam się w tym smaku i dziś jest to moja ulubiona zupa. Jej przygotowanie może się wydać tajemne i skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy poznać kilka zasad i po prostu spróbować – zachęca Eliza Mórawska-Kmita z Whiteplate.com. – W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu, o rodzajach wywaru i podaje przepisy na makaron.

Przepis na podstawowy shio ramen

Tyle teoria, czas na ramen według Briana MacDuckstona. Oto najprostszy i najpopularniejszy przepis na 4 porcje podstawowego shio ramenu (w nawiasach podajemy numery stron w książce, gdzie jest opisane przygotowanie poszczególnych składników). Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut gotowania.

Składniki: 1/2 szklanki shio tare (s. 32), 5 szklanek podstawowego klarownego wywaru z kurczaka (s. 23), 600 g świeżego makaronu, np. chukasuimen (s. 43), 4-8 plastrów chashu z kurczaka (s. 52), negi (s. 66).

1. Przygotujcie wszystkie składniki. Zagotujcie duży garnek wody.

2. Rozgrzejcie miseczki, napełniając je do połowy gorącą wodą. Wylejcie wodę i osuszcie miski za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.

3. Do rondelka wlejcie tare i wywar. Wymieszajcie i gotujcie na małym ogniu.

4. W dużym garnku przygotujcie makaron. Ten o standardowej grubości 1-2 mm będzie się gotował 1-2 minuty.

5. 30 sekund przed zakończeniem gotowania makaronu wlejcie wywar do miseczek.

6. Odcedźcie makaron i przełóżcie go do miseczek.

7. Połóżcie plaster lub dwa chashu z kurczaka i posypcie zupę negi. Podawajcie od razu.

Wskazówka. Gdy makaron już znajdzie się w misce, nie układajcie zbyt długo składników. Makaron będzie się nadal gotował. Niektórzy twierdzą, że ramen powinno się zjeść w 8 minut, bo potem makaron się rozgotowuje.

Gdy używacie gotowych składników ze sklepu. Wywar: wymieszajcie w równych proporcjach niskosodowy wywar z kurczaka z wywarem dashi. Dashi w proszku można znaleźć w sklepach z żywnością orientalną i sklepach internetowych. Makaron: na każdą miskę ramenu użyjcie 85 g suszonego makaronu, najlepiej cienkich i prostych nitek.

Książka Briana MacDuckstona Ramen w domu dla początkujących i zaawansowanych

W książce Ramen w domu Briana MacDuckstona znajdziecie:

• ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki

• instrukcje krok po kroku, jak zrobić danie

• sztuczki, które oszczędzą czas

• ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni

Smacznego!

Zobacz inne
BĄDŹ JAK PARMA! DBAJ O ŚRODOWISKO

BĄDŹ JAK PARMA! DBAJ O ŚRODOWISKO

Nie ma planety B. Jak dbać o świat, by był dobrym miejscem do życia dla wszystkich – ludzi, zwierząt i roślin? Podpowie nam inspektor Parma i jej asystent Szperek.

Twój koszyk
Brak produktów w koszyku!
Wróć do zakupów
0