Polacy kochają zupy, szczególnie zimą. Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę, przyjaciół i znajomych, ugotujcie modny ramen. To prostsze i łatwiejsze niż się wydaje!
Ramen stał się synonimem japońskiej zupy z oryginalnymi dodatkami (ramen to po japońsku makaron).
Dobry ramen, czyli jaki?
Dla każdego dobry ramen znaczy coś innego. Niektórzy lubią wyraźne, nieco agresywne smaki, a inni wolą subtelną elegancję. Są wersje zupy ostre, a także delikatne. Nie ma żadnych ograniczeń. Dobry ramen to po prostu dobry ramen.
-
RAMEN W DOMUProdukt w promocji23,99 zł
Dzięki książce kucharskiej Ramen w domu przyrządzenie tego popularnego japońskiego dania okaże się prostsze niż myślicie. W redakcji wypróbowaliśmy (prawie) wszystkie przepisy Briana MacDuckstona. Shio ramen z zielonymi warzywami, wegański hiyashi chuka, chashumen z boczkiem, miso ramen czy ramen tonkotsu nie mają już przed nami tajemnic.
Jak w domu zrobić ramen? Lista składników na ramen
– Przygotowanie idealnego ramenu to spory wyczyn. Jednak autor książki, specjalista w swojej dziedzinie, usuwa wszystkie przeszkody na drodze do prawdziwie japońskiej wersji tego dania. Adaptując klasyczne przepisy na stoły Ramen w domu daje wszystkim proste recepty na autentyczne i kreatywne dania – przekonują redaktorzy Kuchnia +. – To najłatwiejszy sposób dla domowych szefów kuchni, by cieszyć się prawdziwym i niebiańskim smakiem ramenu, bez wysiłku i nadmiernych starań.
Jeśli chcecie we własnym domu zrobić prawdziwy ramen, musicie zgromadzić podstawowe składniki. Znajdziecie je w sklepach z żywnością orientalną i w delikatesach online. Wiele z nich można przechowywać miesiące, a nawet lata. Oto lista:
- Suszone grzyby shiitake. Działają cuda, nadając smak umami wywarom.
- Suszone krewetki/suszone ryby. To popularne składniki w kuchni azjatyckiej.
- Płatki chili. Dodają ostrości delikatnym smakom kuchni japońskiej.
- Katsuobushi. To suszone płatki bonito, czyli tuńczyka pasiastego. W połączeniu z konbu tworzą intensywny smak umami.
- Konbu (wodorosty). Jeden z podstawowych składników japońskiego wywaru dashi.
- Mirin. Słodka sake, którą dodaje się do wielu dań japońskiej kuchni. Droższe wersje tego alkoholu pije się jak sherry.
- Miso. Pasta z fermentowanej soi z solą, czasem z dodatkiem ziaren zbóż. Używa się jej do marynat do ryb i mięs oraz do przyprawiania zup i sosów.
- Nori. Nadają daniu morski posmak.
- Sake. Japoński alkohol z ryżu. Do gotowania używajcie tańszych gatunków.
– Uwielbiam ramen. Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam go w Japonii, zakochałam się w tym smaku i dziś jest to moja ulubiona zupa. Jej przygotowanie może się wydać tajemne i skomplikowane, ale tak naprawdę wystarczy poznać kilka zasad i po prostu spróbować – zachęca Eliza Mórawska-Kmita z Whiteplate.com. – W tej pięknej, jasno napisanej książce, autor, który mieszkał w Japonii i uczył się gotowania ramenu u japońskich mistrzów, przedstawia, jak można przygotować go w domu. Pisze o tare, czyli duszy ramenu, o rodzajach wywaru i podaje przepisy na makaron.
Przepis na podstawowy shio ramen
Tyle teoria, czas na ramen według Briana MacDuckstona. Oto najprostszy i najpopularniejszy przepis na 4 porcje podstawowego shio ramenu (w nawiasach podajemy numery stron w książce, gdzie jest opisane przygotowanie poszczególnych składników). Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut gotowania.
Składniki: 1/2 szklanki shio tare (s. 32), 5 szklanek podstawowego klarownego wywaru z kurczaka (s. 23), 600 g świeżego makaronu, np. chukasuimen (s. 43), 4-8 plastrów chashu z kurczaka (s. 52), negi (s. 66).
1. Przygotujcie wszystkie składniki. Zagotujcie duży garnek wody.
2. Rozgrzejcie miseczki, napełniając je do połowy gorącą wodą. Wylejcie wodę i osuszcie miski za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.
3. Do rondelka wlejcie tare i wywar. Wymieszajcie i gotujcie na małym ogniu.
4. W dużym garnku przygotujcie makaron. Ten o standardowej grubości 1-2 mm będzie się gotował 1-2 minuty.
5. 30 sekund przed zakończeniem gotowania makaronu wlejcie wywar do miseczek.
6. Odcedźcie makaron i przełóżcie go do miseczek.
7. Połóżcie plaster lub dwa chashu z kurczaka i posypcie zupę negi. Podawajcie od razu.
Wskazówka. Gdy makaron już znajdzie się w misce, nie układajcie zbyt długo składników. Makaron będzie się nadal gotował. Niektórzy twierdzą, że ramen powinno się zjeść w 8 minut, bo potem makaron się rozgotowuje.
Gdy używacie gotowych składników ze sklepu. Wywar: wymieszajcie w równych proporcjach niskosodowy wywar z kurczaka z wywarem dashi. Dashi w proszku można znaleźć w sklepach z żywnością orientalną i sklepach internetowych. Makaron: na każdą miskę ramenu użyjcie 85 g suszonego makaronu, najlepiej cienkich i prostych nitek.
Książka Briana MacDuckstona Ramen w domu dla początkujących i zaawansowanych
W książce Ramen w domu Briana MacDuckstona znajdziecie:
• ponad 100 klasycznych i kreatywnych przepisów na zupy, tare, makarony, przystawki i dodatki
• instrukcje krok po kroku, jak zrobić danie
• sztuczki, które oszczędzą czas
• ciekawostki o japońskiej kulturze i kuchni
Smacznego!